Op dinsdag 3 november organiseert I&W een webinar over wat we vanuit de ruimte kunnen meten. Het webinar is niet openbaar, maar (medewerkers van) DigiShape partners zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

  • Dinsdag 3 november
  • 15:30 - 17:00 uur
  • Webinar

Wat we nu al vanuit de ruimte kunnen meten

Het wegverkeer, de scheepvaart, de energieopwekking, industriële productie en landbouw, maar ook vulkaanuitbarstingen en natuurbranden laten allemaal hun sporen achter in de lucht. De satellieten meten al deze sporen en worden in near-real time door het KNMI gebruikt voor (weer)waarschuwingen aan de samenleving. We laten zien dat het dagelijkse weer bepalend is voor de verspreiding van emissies.

Naast een totaalbeeld van wat we nu al kunnen meten en wat er verder nog ontwikkeld wordt, inspireren we je met voorbeelden uit de IenW-praktijk hoe de beschikbare satellietdata concreet binnen beleid en uitvoering gebruikt kan worden.

Sprekers

  • Host is Esther de Kleuver, directeur Duurzame Leefomgeving en Circulaire economie bij het ministerie van IenW.
  • Michiel van Weele,climate scientist bij het KNMI, geeft een introductie op de emissies die er zijn naar de lucht. Ook leert hij ons meer over de satelliet Tropomi en de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar emissies.

Uit de wetenschap en de inspectie worden voorbeelden gegeven van toepassingen met satellietdata bij het meten van emissies.

  • Ilse Aben, co-principal investigator van TROPOMI, werkzaam bij het ruimteonderzoeksinstituut SRON en een leerstoel aan de VU. Ze vertelt ons over haar ervaringen met het meten van methaanemissies in de energiesector.
  • Jasper van Vliet, Chief Data scientist bij de ILT, laat ons zien hoe de inspectie emissies meet van stikstofoxiden in de scheepvaartsector.

Doelgroep

De IenW medewerker – van beleid, uitvoering en inspectie - die geïnteresseerd is in satellietdata en/ of werkt aan de diverse transportsegmenten die verantwoordelijk zijn voor emissie.

Aanmelden voor DigiShapers

Wil je je aanmelden? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

Met de use case Droogte willen we de informatievoorziening over droogte verbeteren. Door data met elkaar te combineren, maar ook door nieuwe methoden van sensoring en data science toe te passen, willen we iedere belanghebbende op elk moment kunnen voorzien van het juiste handelingsperspectief.

Dimmie Hendriks, Deltares

Programmalijn Droogte