Team dutch digital delta organiseert op 29 juni 2021 van 10:00 tot 12:00 uur een online event waar deelnemers doormiddel van gerichte workshops cybersecurity uitdagingen prioriteren die bedrijven en instellingen hebben in genoemde sectoren. Hiermee worden wetenschapsvraagstukken geformuleerd voor (gezamenlijke) programmering en werkt men aan pre-proposals om de uitdagingen aan te gaan. De Topsector Water en Maritiem zal ook aanwezig zijn met een workshop specifiek gericht op de watersector, zie het programma hieronder.
De snelle digitalisering van deze sectoren vereist een structurele aanpak van cybersecurity: security by design. Zwakke cybersecurity vormt een risico voor de voorzieningen en daarmee ook voor de samenleving. Een voorbeeld daarvan is de recente hack bij een Amerikaans bedrijf, actief in olie-distributie.
Nederland heeft een achterstand en sectoren zullen moeten investeren om deze achterstand in te lopen voordat zich ernstige problemen voordoen. Samen met de Topsectoren Energie, Water & Maritiem, Life Science & Health en dcypher en ACCSS bundelen we de kracht voor cybersecurity uitdagingen.
Genodigden zijn:
– Bedrijven en instellingen, actief in de energie, water en zorgsector
– Bedrijven die ICT-oplossingen voor deze sectoren willen aanbieden (system integrators)
– Informatica onderzoekers (Universiteiten, HBO & MBO) betrokken bij cybersecurity en/of genoemde domeinen
– Toegepaste onderzoeksinstellingen
– Landelijke (betrokken departementen op de thema’s, uitvoeringsorganisaties), provinciale en regionale overheidsinstellingen.
Cyberveilig Nederland
Dit event is een thematische verdieping op het eerder gehouden event op 15 juni “Hoe kunnen de topsectoren een rol spelen bij het cyberveilig maken van Nederland?” georganiseerd door het platform dcypher waarin de urgentie en het belang van ‘een been bijtrekken’ op het gebied van cybersecurity wordt besproken. Team dutch digital delta organiseert op 29 juni 2021 van 10:00 tot 12:00 uur een online event waar deelnemers doormiddel van gerichte workshops cybersecurity uitdagingen prioriteren die bedrijven en instellingen hebben in genoemde sectoren. Hiermee worden wetenschapsvraagstukken geformuleerd voor (gezamenlijke) programmering en werkt men aan pre-proposals om de uitdagingen aan te gaan.
Programma in hoofdlijnen
– Plenaire opening (10:00 – 10:30)
Jeannine Peek (Boegbeeld Topsector ICT), Manon Janssen (Boegbeeld Topsector Energie), Carmen van Vilsteren (Boegbeeld Topsector Life Science & Health) Thecla Bodewes (Boegbeeld Topsector Water & Maritiem) en Aiko Pras (Bestuurslid van dcypher, hoogleraar cybersecurity, betrokken bij ACCSS) gaan in gesprek over het belang van cybersecurity voor Nederland, specifieke voorbeelden van cybersecurity uitdagingen in de energie- water – en zorgsector en hoe wetenschap een verschil kan maken.
– Workshop sessies (10:30 – 11:30)
Drie verschillende workshops die ingaan op specifieke problemen in desbetreffende sectoren. Het doel van de workshops is om te komen tot een pre-proposals die worden aangeboden aan de boegbeelden van de betreffende topsectoren.
- Workshop: cyber security uitdagingen met wind op zee – Host Harold Veldkamp (programmadirecteur Digitalisering Topsector Energie)
- Workshop: digitalisering van het waterlandschap, beveiliging en onderhoud – Host Jantienne van der Meij-Kranendonk (TKI-directeur Watertechnologie)
- Workshop: cyber security in de gezondheidszorg – Host Nico van Meeteren (TKI-directeur Life Science & Health)
– Plenaire afsluiting (11:30 – 12:00). Het wetenschappelijke boegbeeld van Topsector ICT, Inald Lagendijk, zal de sessies samenvatten en conclusies formuleren. De nieuwe platformmanager van dcypher (wordt nog aangesteld) vertelt over wat er uit diverse sessies van dcypher is gekomen en duidt daarmee de urgentie. Daarnaast vertellen drie bedrijven over hun uitdagingen op cybersecuritygebied. Jeannine spreekt met de andere boegbeelden hoe verdere samenwerking opgezet kan worden en welke acties genomen dienen te worden.