MARIN SMB model in golvenVan praten naar doen met de DigiShape Open Source Communities! Op dinsdag 27 juni 2023 organiseert Van Oord een DigiShape dag in Rotterdam waar belangrijke updates van de thema’s Grondkerende Constructies en Water en Logistiek worden gepresenteerd. We hopen op deze dag ook de basis te leggen voor nieuwe DigiShape open source communities voor deze thema's. Het belooft een interactieve setting te worden waarbij we de handen ook uit de mouwen zullen steken. Neem dus niet alleen een nieuwsgierige houding, maar ook een lijstje met databronnen, tools en informatiebehoeften mee die je zou kunnen/willen delen!

Praktisch

  • Dinsdag 27 juni
  • 10:00 - 16:00
  • Locatie: Van Oord, Schaardijk 211, 3063 NH Rotterdam
  • Schrijf je in
  • Vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Open Source Communities

“In een open source community deelt de hele keten, van academische onderzoekers tot grootschalige eindgebruikers, data, modellen en tools met elkaar,” vertelt Mark van Koningsveld van TU Delft. “In onze snel veranderende wereld zijn dit soort organisatie overstijgende communities de meest effectieve manier voor het bijhouden van alle externe ontwikkelingen en het snel integreren van veelbelovende nieuwe concepten in de gezamenlijke workflows. In een effectieve open source community krijg je altijd meer terug dan je geeft. Zo leg je samen de lat hoger dan je alleen zou kunnen. Hoewel delen in een concurrerende setting tegenintuïtief lijkt, is toch gebleken dat het een effectieve manier is om snel internationaal onderscheidende producten te maken.”

Het thema Water en Logistiek is een voorbeeld van een effectieve open source community. "Op de universiteit doen PhDs en masterstudenten onderzoek met de open software tools," vervolgt Mark. "Nieuwe ontwikkelingen, zoals modules voor energieverbruik, sluispassage en impact assessment van langdurig lage afvoeren, worden door partijen als Marin en Deltares verder uitgewerkt en geïmplementeerd in toepassingen, zoals een Digital Twin. De zo verbeterde code kan dan eenvoudiger ingezet worden door overheden en/of marktpartijen zoals Rijkswaterstaat en Van Oord. Maar de inspiratie kan ook de andere kant op verlopen: bedrijven die snel ontwikkelen en de nieuwe inzichten weer delen met de community."

Benieuwd hoe ook jij hier gebruik van kunt maken of een bijdrage aan kunt leveren? Schrijf je in voor de ochtend, middag of beiden (altijd inclusief netwerklunch).

Programma

09:45 Inloop

10:00 Ochtendprogramma Geo engineering en grondkerende constructies

- Port of Rotterdam en Rijkswaterstaat over data-uitwisseling in geo-engineering

Port of Rotterdam is steeds actiever bezig met het delen van data, onder andere over geo-onderwerpen. Tijdens deze sessie delen ze wat daar intern en extern voor nodig is geweest, welke overeenkomsten ze hebben moeten sluiten en tegen welke uitdagingen ze aanliepen. Rijkswaterstaat, die al een tijdje bezig is met actief data delen, zal ook haar ervaringen met de praktische kanten van data uitwisseling bespreken. Welke nieuwe meerwaarde kunnen we realiseren nu dit type data beschikbaar wordt gemaakt?

- TU Delft over onderzoek aan grondkerende constructies

Ken Gavin van TU Delft licht toe hoe het programma grondkerende constructies leidt tot meerwaarde voor Port of Rotterdam. Hij gaat daarbij in op successen uit het verleden en vertelt over de huidige stand van zaken. Daarbij komen onderwerpen als grout ankers, corrosiemetingen en kademodellen aan de orde. Hoe zouden PhD's en MSc's kunnen helpen om te ontwikkelen code en data beter beschikbaar te maken?

- Geo-engineering en open source communities

Na goede ervaringen in andere domeinen, zoals Water en Logistiek, bespreken we de kansen en uitdagingen van een open source community rondom geo-engineering. Hoe zorgen we ervoor dat alle instrumenten en deelbare tools de hele community ten goede komen en we met de hele keten voort kunnen bouwen op wat er al is? Hier ligt bij uitstek een taak voor DigiShape en het DigiShape Open Source Platform dat in ontwikkeling is: wat is er nodig om een snelle start te maken?

12:00 Netwerklunch met seedmoney pitches

Of je nu komt voor het ochtendprogramma en/of het middagprogramma, we hopen dat iedereen komt lunchen. Er is ruim gelegenheid om te netwerken en we luisteren naar de pitches voor de DigiShape seedmoney 2023

13.30 Middagprogramma Water en logistiek

- Operationele aan/bijsturing van logistieke processen (DigiPACT)

Fedor Baart van Deltares geeft een update over het DigiPACT project, dat door Resilient Delta (TU Delft, Erasmus Universiteit, Erasmus MC), Deltares en DigiShape is uitgevoerd. Het project was gericht op het koppelen van real time logdata van schepen met actuele situational awareness informatie en simulatie. DigiPact heeft laten zien dat het mogelijk is om in een operationele setting uitvoeringsstrategieën in real time te laten herbereken zodat gereageerd kan worden op veranderende omstandigheden buiten. Waar zien we mogelijke toepassingen voor deze nieuwe techniek?

- Trans2: klimaatbestendigheid van binnenvaartnetwerken

Rolien van der Mark (Deltares) informeert de aanwezigen over het recent met een eerste sprint opgestarte Trans2 project. Centraal in dit project staat het handelingsperspectief voor de schipper. Het is een vervolg op de Digital Twin Vaawegcorridor, waarin nu ook rekening wordt gehouden met klimaatverandering en laagwater situaties (zowel voor logistiek als voor nautiek). Daarnaast wordt in deze sessie met de aanwezigen verkend wat de beste insteek is voor de volgende sprint die binnen het project wordt opgepakt. Kan de winterse sneeuwval in de Alpen worden gebruikt voor het voorspellen van zomers laagwater?

- Critical Paths: een nieuwe module voor OpenCLSim

OpenCLSim is een open source logistiek simulatie pakket, dat gedeeld wordt via TU Delft. Iedereen mag er gebruik van maken en er code voor ontwikkelen. Een spreker van Witteveen + Bos komt vertellen over de Critical Path tool, die in een samenwerking tussen WItteveen + Bos, Deltares en Van Oord is ontwikkeld. Kunnen we nu de duurzaamheid van project alternatieven simuleren en vergelijken met andere indicatoren?

- Hoe komen we tot een Nationaal model instrumentarium voor Water en Logistiek?

Hoe ziet de toekomst van het model instrumentarium voor water en logistiek eruit? We bespreken in een interactieve setting hoe DigiShape een belangrijke rol kan spelen in het gezamenlijk ontwikkelen, beheren en met name het vernieuwen van deze instrumenten.
Leer van experts, deel inzichten, ontdek de mogelijkheden van DigiShape en breid je netwerk uit..

Mis deze kans niet om voorop te blijven lopen in de sector!

16.00 Borrel

Schrijf je in

Afbeelding: Quay wall Amaliahaven, by M. van Koningsveld, licenced under CC BY-SA 4.0

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

Samenwerken, innoveren, (engineerings)kennis en data. Binnen de waterbouw en Van Oord belangrijke ingrediënten voor succes, die we ook via Digishape met de sector verder willen ontwikkelen en delen. Wij zien als mede initiatiefnemer het belang van vergaande digitalisering en willen hieraan een bijdrage leveren met onze kennis en ons uitgebreide netwerk.

Ivar Daemen, Van Oord

Over Digishape