Proefpolder Andijk

Op dinsdag 14 maart is er een DigiShape dag bij Rijkswaterstaat in Lelystad. Het draait deze dag om remote sensing en waterveiligheid én de hackaton 3D digital twin voor waterkeringen, die tegelijkertijd plaatsvindt. Neem deel aan de interactieve sessies of schrijf je hieronder in voor de dagvullende hackaton!

Praktische informatie

  • Dinsdag 14 maart
  • Tijd: 10.00 – 17.00 uur
  • Locatie: Rijkswaterstaat Lelystad (Smedinghuis), Zuiderwagenplein 2, 8224 AD Lelystad
  • Inschrijfformulier: schrijf je in voor de ochtend, middag of voor de hackaton
  • Vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma

Hackaton 3D digital twin voor waterkeringen: 09.00 - 17.00

Partners consortiumIn 2022 heeft het TKI-consortium Digital Twin voor Waterkering en Ondergrond gewerkt aan het beschikbaar maken en testen van tools voor data fusie en model updating voor de geotechnische praktijk. Op dinsdag 14 maart organiseert het consortium in samenwerking met Digishape een Hackathon om de sector de gelegenheid te geven met deze tools te werken en nieuwe tools en toepassingen te testen. We dagen specialisten uit de wereld van waterkeringen en de wereld van data science uit om aan de slag te gaan met geotechnische data en modellen en te laten zien wat er mogelijk is. De dag wordt voorbereid aan de hand van de challenge Proefpolder Andijk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en betreft datagedreven modellering van de stabiliteit van de Proefpolderdijk. Data en tools voor data fusion en data analyse worden beschikbaar gesteld. We dagen deelnemers uit om ook eigen tools in te brengen. 

  • Voor wie? Geotechnici met een sterke belangstelling en ervaring op het gebied van data science en data scientists die zich willen verdiepen in geotechnische vraagstukken. We hebben ruimte voor maximaal 20 personen, dus geef in het formulier je motivatie aan. Je hoort uiterlijk op 7 maart of je geplaatst bent en wanneer de briefing (ongeveer 1 uur) plaatsvindt.
  • Wat ga je doen? Je gaat aan de slag met stabiliteitsberekeningen voor de Proefpolderdijk met behulp van de beschikbare data en tools voor data fusion en data analyse. We stellen notebooks beschikbaar. Voor de datafusion tools, zie ook https://bitbucket.org/DeltaresGEO/datafusiontools/src/master/
  • Sprekers: Bruno Zuada Coelho, Eleni Smyrniou, Kin Sun Lam en Chris Bremmer van Deltares. Hannes Versteegh vanuit Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Brian de Vogel vanuit Geodan.

10:00 Ochtendprogramma: remote sensing

10.00 Inloop

10.15 Inleidende presentaties en discussies over remote sensing

  • Linda van Duivenbode van DotSPACE komt vertellen over het project MUI-SAT. Dit is een project dat reddingsorganisaties wil steunen met het maken van risicokaarten op basis van Artificial Intelligence en satellietbeelden.
  • Hans van Leeuwen van STOWA geeft een presentatie over SAT-WATER, dat satelliet toepassingen ontwikkelt voor de grote innovatieopgaven in het waterbeheer. Remote-sensingtechnieken verzamelen vanaf grote hoogte gedetailleerde informatie over het aardoppervlak. Daarmee kunnen uitdagingen, waar waterschappen dagelijks mee worstelen, veel accurater worden aangepakt. Een voorbeeld is de toepassing SATDATA in het dagelijkse OWASIS informatie product. Daarmee krijgen waterbeheerders een dagelijkse voorspelling van de actuele verdamping en daarmee de actuele beschikbare hoeveelheid bodemberging. Deze informatie is belangrijk bij het tegengaan van grote droogtes en wateroverlast.
  • Joost Beckers houdt zich bij Planet bezig met remote sensing en hydrologie. Hij vertelt over de satellieten van zijn bedrijf, die meer mogelijkheden bieden dan satellieten van instanties als NASA en ESA. Denk aan vaker overvliegen en hogere resolutie beelden. Daardoor kun je betere uitspraken doen over onder andere waterkwaliteit. Tijdens de DigiShape sessie behandelt Joost de verschillende mogelijkheden en gaat hij in gesprek met de deelnemers over mogelijke toepassingen met behulp van remote sensing.

12.30 Netwerklunch

13.30 Middagprogramma: waterveiligheid en digitale dijkmonitoring

13.30 Inleidende presentaties en discussies over waterveiligheid en digitale dijkmonitoring

  • BZIM deelt kennis over de ontwikkelingen van meten en monitoren met betrekking tot waterveiligheid en dijken. Ook de toepassingsmogelijkheden van verleden tot heden en de verwachtingen naar de toekomst toe worden besproken.
  • Deltares laat zien hoe de afvoer van de uiterwaarden werden bepaald bij het hoogwater van de Maas in 2021. Daarbij komen de Lidar hoogtemetingen aan de orde.
  • Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) behandelt de pilot Continu Inzicht in de Purmer, waarbij er een dashboard is gebouwd dat de actuele veiligheidstoestand van de waterkering laat zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van realtime sensor data, maar ook van informatie vanuit de toetsingen en inspecties. Het dashboard is gebouwd op basis van de Continu Inzicht tool. Deze wordt open source beschikbaar gesteld vanuit het H2020 Brigaid, die binnen het NKWK programma door diverse partijen (Delfland, Rijn en IJssel, Hollands Noorderkwartier, Rivierenland, Brabantse Delta, Stowa, Rijkswaterstaat en HKV) is doorontwikkeld. Hannes Versteegh van HHNK vertelt over de aanleiding en de noodzaak van een dergelijke tool, geeft een realtime demo én vertelt over de plannen om deze verder op te schalen.
  • Universitair docent Juan Aguillar Lopez van TU Delft geeft een presentatie over 'Surrogate modelling for complex dike failure mechanism reliability'. Aansluitend vertelt zijn student Demi de Rijke over 'High-Performance Computing and Information Theory for flood modelling'. 
  • De deelnemers aan de hackaton Digital Twin voor Waterkering en Ondergrond, die ook op deze dag plaatsvindt, pitchen hun resultaat van een volle dag werken aan de case van het HHNK.

17.00 Einde

Zeewering West-Kapelle

Rijkswaterstaat heeft de ambitie om een data gedreven organisatie te worden. Dit kunnen we alleen realiseren in samenwerking met anderen. Voor het natte domein is Digishape hiervoor een onmisbare motor

Roeland Allewijn, Rijkswaterstaat

Over Digishape