kaart interface 500De door MARIS ontwikkelde tool op geeft inzage in de impact van de aanleg van windmolenparken in relatie tot natuur, visserij, gebruik, spatial planning, en meer. De applicatie biedt toegang tot de best beschikbare datasets op deze gebieden.

Via het menu kunnen extra kaartlagen worden toegevoegd zodat de gebruiker een eigen set-up kan maken met belangrijkste datasets voor zijn/haar beslissingen. In bovenstaand voorbeeld zijn de potentiele zoekgebieden voor windfarms in 2030 bovenop gelegd.

Als gebruiker kun je zelf een windfarm intekenen, zie boven. Nadat de farm klaar is wordt rechtsboven direct een inschatting van kosten en opbrengst aangegeven. Door te spelen met de aangeboden datasets zal een indicatie worden verkregen welke stakeholders problemen zullen ondervinden. In dit geval lijkt de zone vrij goed gekozen o.b.v. de beschikbare data, maar is wel ver uit de kust waardoor er hogere kosten zijn voor aansluiting op het grid.

kaart interface lagen 500Via de “i” naast het model kan de gebruiker na een klik op de getekende windfarm extra detailinformatie krijgen over de berekende waarden. Daarnaast zijn er van iedere kaartlaag de legenda en metadata in te zien.

In volgende versies kunnen bijvoorbeeld meer ecologische modellen worden toegevoegd, en meer directe inzage worden gegeven in “conflicterende” datasets (ook al staan ze niet aan). De applicatie heeft voldoende flexibiliteit om verder uitgebreid te worden.

 

Zeewering West-Kapelle

Met de DigiShape use case Markermeer-IJmeer willen we door het combineren van data en het gebruiken van innovatieve data science en bewerkingstechnieken een completer beeld krijgen van het doorzicht in het Markermeer en IJmeer.

Marcel Kotte, Rijkswaterstaat

Project Markermeer-IJmeer