Nieuws

Terugblik: DigiShape dag 8 november bij Boskalis in Papendrecht

Digishape dag 8 november 2022

DigiTwin Noordzee, AI beeldherkenning tbv boorkernen en grondkerende constructies

Op dinsdag 8 november was er een live DigiShape dag bij Boskalis in Papendrecht. We gingen in op de DigiTwin Noordzee, AI beeldherkenning tbv boorkernen en grondkerende constructies. Ook waren er twee pitches tijdens de lunch. Hieronder vind je per sessie de slides en de inzichten.

Pitches

DigiTwin Noordzee (RWS)

Ontwikkelingen van de Digitwin Noordzee werden getest en gepresenteerd. Petra Jeurissen (datalab RWS) heeft met Maris, BUAS en CGI grote vorderingen gemaakt in de visualisaties in AR, VR en 3D. Alle aanwezigen verdeelden zich in groepjes en gingen volop testen. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend. 

Een voorbeeld van een in het oog springend resultaat is dat je nu in een 3D omgeving in de browser kan rondbewegen en rondkijken in windparken. Bijzonder is dat de windkracht, golven en temperatuur die je ziet of kan aflezen ook de actuele waarden zijn die er nu heersen op de Noordzee. Maar ook de vogels, vissen en schepen die je ziet komen deels overeen met de werkelijkheid. 

AI beeldherkenning tbv boorkernen (Boskalis)

De afgelopen periode heeft Boskalis, onder andere met behulp van DigiShape seedmoney, gewerkt aan AI beeldherkenning van boorkernen.

Doel van de sessie
Resultaten van het seedmoney project laten zien, verkennen in hoe verre het probleem van moeilijk analyseerbaar / verwerkbaar boreholes bij andere partijen speelt.

Wat hebben jullie gedaan?
Presentaties van Boskalis over het seedmoney project met vragen en een korte discussie. Ook presentaties door RHDHV & IQIP over hun ervaringen met het digitaliseren van boreholes. Mede door DigiShape zijn we erachter gekomen dat ook zij met dit onderwerp bezig waren en zijn we met elkaar in contact gekomen.

Wat is er uitgekomen?
Het probleem is voor velen herkenbaar. Oplossingsrichtingen die gekozen zijn door Boskalis, RHDHV & IQIP lijken op elkaar: OCR en “reguliere expressies” worden vaak gebruikt in combinatie met user input of data science algoritmes. Er interesse om gezamenlijk verder te werken.

Wat zijn de vervolgstappen?
We zijn nu bezig om een werkgroep op te zetten waarin we samen nadenken over de concrete vervolgstappen.

Grondkerende constructies (TU Delft, RHDHV)

DigiShape zet zich steeds meer in op het delen van data binnen de watersector, zodat we samen meer en sneller belangrijke kennis kunnen opdoen. TU Delft en het Havenbedrijf Rotterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om data op het gebied van grondkerende constructies beter te benutten. In deze sessie werd er kennis uitgewisseld over de mogelijke activiteiten om op te zetten, eerste onderzoeksideeen, reliabillity updating en standaard formaten voor het delen van ankertestgegevens.

De belangrijkste conclusies van de sessie:

  • Het is noodzakelijk om een standaardformaat voor testresultaten te definieren, met inbegrip van nuttige metadata.
  • De invoering van een reeks subroutines voor het lezen, gebruiken en weergeven van de gegevens zal de
    tijd reduceren die nodig is om de gegevens te gebruiken.
  • Het delen van deze subroutines in de gemeenschap zal zeer nuttig zijn voor zowel de gebruikers als de
    ontwikkelaars.
  • Er is veel ruimte voor verbetering van het ontwerp van grondankers. Dit hangt samen met de interpretatie van de testgegevens en het begrip van de mechanische respons.

Lees hier het hele verslag

Presentaties

Gerelateerd nieuws

15 januari 2025

‘Nederland is een paradijs voor data wetenschappers.’ Tenminste, als je het aan Juan Pablo Aguilar Lopéz van TU Delft vraagt. [...]

1 oktober 2024

Op 1 oktober begint David van den Burg als nieuwe programmamanager van DigiShape. Met een achtergrond in water- en bodemvraagstukken [...]

30 september 2024

Op dinsdag 24 september kwamen vertegenwoordigers uit de watersector (markt, overheid en kennisinstellingen) bijeen voor de DigiShape-dag in Delft. Onder [...]

25 september 2024

Op 2 juli organiseerde DigiShape een werksessie binnen de werkgroep Water en Klimaat van de Nederlandse AI Coalitie. Het doel: [...]