Nieuwe technologieën maken het mogelijk om steeds gedetailleerdere en real-time data te verzamelen over ons watersysteem. Innovaties zoals hoog-resolutie satellietbeelden, drones, slimme sensornetwerken, en Internet of Things (IoT) bieden actuele en rijke informatie die voorheen ondenkbaar was. Deze data zijn niet alleen nuttig om bestaande monitoringsmethoden aan te vullen, maar kunnen zelfs traditionele metingen in bepaalde gevallen vervangen. De rol van burgers in dataverzameling neemt toe via citizen science-projecten en gebruiksvriendelijke apps, waarmee bewoners in hun eigen omgeving metingen kunnen doen.
Machine learning en kunstmatige intelligentie zijn bovendien steeds belangrijker bij het analyseren van grote datasets, wat ons in staat stelt om snel patronen te herkennen en inzicht te krijgen in langetermijntrends. Deze technieken helpen ook om datasets van verschillende bronnen te combineren en om ongestructureerde data, zoals sociale media of weersensoren, bruikbaar te maken voor de watersector. De uitdaging ligt echter nog in de praktische toepassing: veel eindgebruikers in de watersector zijn nog niet vertrouwd met deze vernieuwende dataverzamelingsmethoden.
Daarom focust DigiShape zich binnen dit domein op het overbruggen van deze kloof. We brengen eindgebruikers en ontwikkelaars bij elkaar om nieuwe data-inwinningstechnieken te ontdekken en toegankelijker te maken. Zo werken we samen aan een toekomst waarin innovatieve dataverzameling bijdraagt aan betere, snellere en duurzamere besluitvorming in waterbeheer.
Gerelateerd nieuws
Op dinsdag 24 september kwamen vertegenwoordigers uit de watersector (markt, overheid en kennisinstellingen) bijeen voor de DigiShape-dag in Delft. Onder [...]
Nederland heeft zo’n 225.000 kilometer aan watergangen, variërend van rivieren en kanalen tot aan poldersloten, greppels en grachten. In de [...]
Het was volle bak bij de DigiShape dag op 14 maart over remote sensing en waterveiligheid. In het Smedinghuis in [...]