Op woensdag 25 april organiseerden we de sessie 'AI voor Water en Klimaat' bij het Nederlandse AI-congres. Chris Karman van DigiShape en Arnold Lobbrecht van Hydrologic lieten voorbeelden zien van hoe de klimaatverandering nu al zorgt voor extremen die we niet op tijd het hoofd kunnen bieden. Denk aan de waterbom in juli 2021 boven Zuid-Limburg, België en Duitsland, die in ons land een immense schade aanbracht en in het buitenland zelfs vele levens eiste. Of de langere periodes van droogte, die de toegang tot zoet water onder druk zetten.
Het is niet zo dat er minder of meer regen valt, legde Arnold uit, maar het valt vaker op dezelfde plek, waardoor het op andere plekken juist droger blijft. Vervolgens liet hij zien wat de voorspellingen zijn voor de toekomst en hoe hier met man en macht aan gerekend wordt.
Het gaat niet snel genoeg
Maar, zo vertelde Arnold ook: het gaat niet snel genoeg. Met het tempo waarin klimaatverandering plaatsvindt, kunnen we op basis van de traditionele klimaatmodellen steeds minder accuraat voorspellen wat er wanneer en op welke plek in de toekomst gaat gebeuren. We hebben meer rekenkracht nodig, maar ook nieuwe technieken, om ons voor te bereiden op scenario's die we met onze oude, historische data niet meer kunnen voorspellen. Want, zo werd ook geopperd door de deelnemers van de sessie, hoe meer data je over een bepaalde situatie hebt, hoe beter je erop kunt rekenen. Alleen: als we moeten wachten met rekenen tot we genoeg data hebben over de opwarming van de aarde, dan is het kwaad al geschied.
Meer kennis van AI en Machine Learning nodig in de watersector
De toepassing van AI en Machine Learning kan hier uitkomst bij bieden. Door in de proeftuin 'Water en Klimaat' samen te werken met AI-specialisten en de industrie kunnen we onze gezamenlijke rekenkracht vergroten en komen tot nieuwe, innovatieve oplossingen die de maatschappij als geheel ten goede komen. We hebben in de watersector een unieke schat aan wereldwijde water- en klimaatadata beschikbaar voor onderzoek. Van lokale data uit IoT netwerken tot aardobservatie data van satellieten en outputs van grote klimaatmodellen. Wij zoeken AI-onderzoekers die de watersector willen helpen om de praktijkproblemen van het watermanagement in Nederland en internationaal op te lossen. De ambitie is om Nederland niet alleen voor te bereiden op de toekomstige klimaatuitdagingen, maar ook om een leidende rol te spelen bij de wereldwijde aanpak van deze problematiek.
Heb jij verstand van wiskunde, Machine Learning of AI en wil je concrete cases uitwerken over dit maatschappelijke vraagstuk? Sluit op 2 juli aan bij de NL AIC werkgroep 'Water en Klimaat'. Nadere informatie over deze sessie volgt. Je kunt je alvast aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie over het NL AIC domein 'Water en Klimaat'
Download de presentatie van Chris Karman en Arnold Lobbrecht
Meld je aan voor de nieuwsbrief van DigiShape (6x per jaar) om op de hoogte te blijven van de activiteiten van DigiShape en het NL AIC domein Water en Klimaat.
Download (en deel) de Infographic AI voor water en klimaat
Contactpersonen
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (DigiShape)
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.(Hydrologic)
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Deltares)
Op de foto: Mark Roest (Vortech), Hans Korving (Deltares), Carien Leushuis (Hydrologic), Chris Karman (DigiShape), Arnold Lobbrecht (DigiShape), Rianne Croes (selfiemaker)