Waar zit de meerwaarde van data science bij het beoordelen van waterkeringen? En welke kansen bieden nieuwe digitale mogelijkheden? Tijdens de DigiShape dag op 6 april voerden we hierover het gesprek met een gevarieerde groep beheerders van waterschappen, kennisinstituten, adviesbureau's, kenninstellingen en Rijkswaterstaat.
De start van het gesprek was de demonstratie door Guy Dupuits van een experiment dat HKV lijn in water de afgelopen periode heeft uitgevoerd. Hierbij is een eerste aanzet gedaan om de veiligheidsbeoordeling van waterkeringen op basis van data science te laten plaatsvinden. Tijdens de sessie bespraken we met elkaar op welke manier zo'n instrument een aanvulling kan zijn op bestaande technieken en waar niet. Maar ook waar deze toepassing het meest kansrijk is en wat vervolgstappen zouden moeten zijn.
Aansluiten op de praktijk
Bas Kolen en Joost Stenfert van HKV: "Bij de sessie waren verschillende mensen vanuit verschillende organisaties met verschillende perspectieven bij elkaar, maar bovenal ook waterschappers die waterkeringen beoordelen. Daardoor hebben we een breed palet aan input ontvangen en vooral een betere aansluiting kunnen maken op de praktijk. Door het concreet te maken, blijkt dat data science natuurlijk niet een oplossing is voor álle problemen, maar wel een aanvulling kan zijn op de bestaande instrumenten en modellen. In de sessie hebben we concreet kunnen maken waar de kansen hiervoor dan echt liggen. Een aantal richtingen die de moeite waard zijn om te verkennen: focus op wat het kan betekenen voor de veiligheidsbeoordeling van waterkeringen zelf, het dagelijks beheer en de inspecties en de crisisorganisatie."
De ambitie is nu om binnen Digishape een vervolgonderzoek op te starten samen met een aantal waterberheerders. Dit vervolgonderzoek richt zich op de benoemde kansen voor data science en op aantonen of er daadwerkelijk een meerwaarde is ten opzichte van de beschikbare kennis, data en modellen.
Sluit je aan bij de case Waterkeringen en data science
We zijn op zoek naar cases en geïnteresseerde waterbeheerders die mee willen doen in het vervolgexperiment. Als je interesse hebt, of vragen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!