In september 2020 werd Wouter Zomer lid van het kernteam van DigiShape. Als directeur van BZ Ingenieurs & Managers (BZIM) en met veel ervaring op het gebied van meten en monitoren van dijken, heeft hij stevige ideeën over de rol van Digishape in de watersector.
Wouter, goed dat je het kernteam komt versterken. Wat doet BZIM?
"Met onze ingenieurs richten wij ons op een verbeterde informatievoorziening van de ruimtelijke omgeving door slim te meten en te monitoren. Dat doen we onder andere op het gebied van waterveiligheid en stedelijk water, maar onze expertise is breder inzetbaar. We onderscheiden ons in de manier waarop we naar objecten kijken. Door op een doordachte manier te meten en te monitoren krijg je beter inzicht in de toestand van een object. Mijn eigen ervaring ligt vooral op het vlak van waterkeringen. Zo ben ik naast mijn eigen bedrijf ook jarenlang als directeur van de Stichting IJkdijk actief geweest en als vertegenwoordiger van STOWA in het IJkdijk-ontwikkelprogramma."
Had je last van belangenverstrengeling als directeur van Stichting IJkdijk, vertegenwoordiger van STOWA en BZIM?
"Nee, eerder het omgekeerde. Doordat ik in deze functies werkzaam was, hadden partijen juist voordeel van belangenversterking. Vanuit BZIM wil ik de best mogelijke oplossingen voor mijn eindafnemers ontwikkelen, de dijkbeheerder in dit geval. Hoe kan ik dat beter doen dan nauw samen te werken met het rijk, waterschappen, de UvW, STOWA en andere ingenieursbureaus?
Om een voorbeeld te noemen: onze dijken zijn op veel plaatsen veel sterker dan je denkt. Dat betekent dat deze plekken niet hoeven worden versterkt, terwijl dat mogelijk wel plaatsvindt als we denken dat deze dijken zwakker zijn dan dat ze zijn. Tegelijkertijd zien we het met onze huidige systemen niet altijd dat er ook plekken zijn waar de dijk zwakker is dan we denken. Door slim te meten en te monitoren zetten we ons geld dus efficiënter in en maken we de dijk in zijn geheel veiliger. De dijkinspecteur en -beheerder zal volgens mij altijd blijven bestaan, maar kan de hulp om in de dijk te kijken goed gebruiken. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Dijkbeheerders zijn over het algemeen voorzichtig en behoudend, wat begrijpelijk is; het gaat immers om veiligheid. Vanuit de historie van trieste dijkdoorbraken is die voorzichtigheid er niet voor niets. Toch willen, moeten, we als land nog veiliger worden waarbij de klimaatverandering een belangrijke rol speelt. Innoveren en toepassingen in het buitenland verkopen kan alleen als die in Nederland zijn getest en toegepast. Door de gezamenlijke belangen op te zoeken komen we als markt en overheid samen verder.”
Waar ligt volgens jou de uitdaging als het gaat om digitalisering van de watersector?
"Kort gezegd: de data-overload en de overstap naar grootschalige toepassing. De afgelopen jaren zijn er gigantische ontwikkelingen geweest in het meten en monitoren, maar de ontwikkeling van modellen en analysetechnieken ging niet in dezelfde tred mee (dat was ooit andersom ook het geval). Daardoor hebben we nu te maken met een ongekende hoeveelheid data, waarvan we een schijntje weten te gebruiken. Wat we als sector moeten doen is ons richten op de mogelijkheden die de data ons nu al wel bieden. En vooral: de overstap maken naar grootschalige toepassing. We hebben heel wat innovatietrajecten gezien, maar de stap naar de grootschalige reguliere toepassing in een primair proces blijkt toch heel wat anders. Dan spelen er andere belangen en beperkte budgetten mee. Maar als we in dit land voorop willen blijven lopen zullen we op een gegeven moment toch moeten. En het kan ook echt uit, zowel financieel als vanuit het oogpunt van veiligheid en doelmatigheid."
Vanwaar die haast? Is het daar niet te spannend voor?
"Natuurlijk is het spannend! Ik kan me heel goed voorstellen dat dijkbeheerders een aarzeling hebben. Ga je innoveren in het primaire proces, in een dijk, dan komt er echt iets op je af. Maar gelukkig hoeven we het niet alleen te doen. Door platforms als Digishape bedenken en doen we dit soort projecten als markt, overheid en wetenschap samen. Natuurlijk heeft iedereen daarin zijn eigen belang, maar het gezamenlijke belang weegt zwaarder; we willen allemaal goed beschermd zijn tegen overstromingen. Nederland staat in de wereld bekend als waterland en daar hebben we allemaal voordeel van. Toch merk ik dat het buitenland niet stilstaat. Ook daar zijn ze bezig met meten, monitoren en water. Als we onze voorsprong willen behouden dan moeten we er echt in investeren, de stap maken naar grootschalige toepassing in Nederland. Dus laten we het gewoon gaan doen!"
Welke rol heeft Digishape in de positie van Nederland als waterland?
"Een hele essentiële rol. De uitdagingen die op ons afkomen maken dat we als sector moeten samenwerken, vooral naar grootschalige toepassingen toe. Dat is een revolutionaire verandering. DigiShape is hier als platform heel geschikt voor. We brengen de praktijkvraag van de beheerders samen met de innovatiekracht van de kenniswereld en de daadkracht van de markt. Het kernteam en de community bestaat uit mensen die er echt in geloven en ervoor gaan. En het belangrijkste is misschien nog wel: we gaan niet zitten wachten maar beginnen gewoon. We krijgen dingen gedaan."
Wat mis je als je niet met Digishape meedoet?
"Ik draai hem liever om: stel dat je je wel aansluit. Dan zit jij mede aan het stuur van een ontwikkeling die onvermijdelijk op je afkomt. Over niet al te lange tijd werk jij als waterbeheerder met een volledig digitaal gemeten en gemonitorde infrastructuur. Dus pak die regie en bepaal mede hoe jouw toekomst eruit gaat zien."
Meer informatie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
BZ Ingenieurs en Managers