Schip in sluisHoe ziet de Vloot van de Toekomst eruit? En misschien nog belangrijker: hoe zorgen we met al die partijen in de watersector dat die vloot er ook komt? Komende donderdag 28 mei organiseren we een webinar waarin we deze vragen samen met de community gaan beantwoorden. We vroegen DigiShape programmalijntrekker Water en Logistiek Tom van der Schelde naar zijn gedroomde uitkomst.

Tom, wat is de Vloot van de Toekomst?

Tom van der Schelde"In het project Vloot van de Toekomst bereiden we ons voor op onze toekomstige scheepvaartvloot. Door de nieuwe technologische ontwikkelingen is het wel zeker dat we op een andere manier zullen gaan varen. Maar hoe dat anders er precies uitziet, en welke gevolgen dat heeft voor onze infrastructuur, daar is nog geen eenduidig beeld over. Gaan we bijvoorbeeld elektrisch varen of wordt het waterstof? Waar moeten laadstations staan? Zijn bestaande schepen eigenlijk wel bestand tegen laagwater als gevolg van periodes van droogte? Kunnen onze schepen straks nog door de sluizen heen? Om hier een eenduidige aanpak voor te ontwikkelen, moeten we heel nauw samenwerken als watersector. Dat gebeurt nog te weinig. Iedereen is afzonderlijk wel met deze vragen bezig, er worden aan de lopende band onderzoekjes gedaan, maar de data worden niet met elkaar gedeeld. Het overzicht is ver te zoeken, zeker naarmate we verder de toekomst in kijken."

Hoe gaat de Vloot van de Toekomst hier verandering in aanbrengen?

"Het is een project in wording, dus daar kan nog aardig wat inspraak op plaatsvinden, onder andere bij het webinar komende donderdag. Voor mij zou het een mooie uitkomst zijn als we veel meer data in onze organisaties met elkaar delen. Dat we niet denken, als we bepaalde scheepseigenschappen willen laten tellen: laten we nog eens wat nieuw onderzoek doen. Maar dat we eerst samen kijken of de data misschien al beschikbaar is en zo niet, of we onderzoeksvragen gezamenlijk op kunnen pakken. Ik zie dagelijks een grote verspilling aan data die in de ladekast verdwijnt en nooit of te nimmer met anderen wordt gedeeld. Dat kan en moet echt anders als je het aan mij vraagt."

Wat gaan jullie doen in het webinar op 28 mei?

"Eerst vertelt Mark van Koningsveld wat over het programma Water en Logistiek (aanrader) en welke projecten daar in lopen, waarna we inzoomen op het project Vloot van de Toekomst. Ik neem deelnemers mee in recente (elkaar tegensprekende) toekomstverwachtingen, moeilijk vindbare datasets (verborgen schatten) en een veelvoud aan dataportalen. Als iedereen dan overtuigd is dat we het slimmer kunnen organiseren gaan we in drie deelsessies orde scheppen.

In de eerste sessie verzamelen we onderzoeksvragen en welke data daar voor nodig is. Bij de volgende sessie staan de technische oplossingen centraal: wat is er nodig en wat kunnen we als community al gebruiken? De laatste groep richt zich op afspraken: beheer, financiering, privacy borging, etc."

Kun je een voorbeeld geven van dat ongeorganiseerde karakter waar je het over hebt?

"Zeker. In mijn onderzoek naar dataportalen stuitte ik op Binnenvaartcijfers.nl. Een mooie site die ik nog niet kende, terwijl ik toch al een aardige tijd in deze wereld werkzaam ben. De site presenteert cijfers vanuit verschillende databronnen, waaronder die van Rijkswaterstaat. Ik ben blij dat de organisatie die dit bouwt komende donderdag ook aanhaakt. We kunnen hier vast en zeker veel van leren en er misschien wel op voortborduren."

Wie hoop je dat er bij het webinar aanwezig zijn?

"De beleidsonderzoekers in de watersector, adviseurs, mensen die werken in de logistieke sector, in de scheepvaart of in goederenvervoer. Mensen die regelmatig met dit soort gegevens werken. Ik zou het ook mooi vinden als er ondernemers meedoen, en andere logistieke partijen, omdat zij misschien wel een heel ander toekomstbeeld hebben dan de beleidsonderzoekers."

Wat is je droom uitkomst?

"Ik zou het mooi vinden als we het projectteam van de Vloot van de Toekomst kunnen uitbreiden. Maar ook dat bij iedereen het besef komt dat data hergebruiken echt noodzakelijk is en zelf steeds nieuwe data inwinnen niet."

Doe mee aan het Webinar Vloot van de Toekomst op donderdag 28 mei

Meeting

Als consultancy bedrijf moet je vaak door allerlei hoepels van inkoop en regelgeving heen springen om in projecten te mogen uitvoeren. Bij DigiShape werkt dat anders: je bent met gelijkgestemden van zowel overheden als commerciële partijen in gesprek en inventariseert samen welke mogelijke oplossingen er zijn voor de problemen die er spelen. Dat geeft veel positieve energie.

Bart van Mierlo, PeriPlus

Organisatie en partners