Joost StenfertRijkswaterstaat en HKV werken samen aan een algoritme dat realtime, op basis van onder andere satellietbeelden, het overstromingsrisico van waterkeringen bepaalt. Continu Inzicht is een mooi voorbeeld van hoe het combineren van verschillende databronnen en samenwerken tussen organisaties kan leiden tot een concreet resultaat. Joost Stenfert van HKV licht de casus toe.

Wat houdt Continu Inzicht in en wat levert het op?

“Binnen Continu Inzicht bepalen we realtime de actuele en verwachte kans op een overstroming. Dit doen we door data, kennisregels maar ook beheerderskennis te combineren tot een actueel beeld van de dijksterkte en de bijbehorende faalkansen en risico’s. In dit project focussen we op het gebruik van satellietbeelden als aanvulling op de bestaande kennis over de kering. Later verrijken we dit met andere databronnen, bijvoorbeeld afkomstig van drones. We willen ook dat de beheerder op elk moment de eigen actuele kennis over de waterkeringen toe kan voegen aan het systeem. Hierdoor ontstaat er een beter beeld van de kering en kunnen beheerders en crisisdiensten betere keuzes maken en zo doelmatiger werken (en in geval van een crisis de impact verkleinen).”

Wat was de concrete aanleiding voor dit idee?

"Er wordt veel gepraat over de potentie van satellietbeelden voor waterkeringen. Dit is veel benoemd maar nog te weinig concreet in de praktijk beproefd. Terwijl we in andere sectoren, zoals de landbouw, zien dat satellietbeelden leiden tot een veel betere informatiepositie."

Wat is de grootste uitdaging in dit project?

"Dat waterkeringbeheerders een heel gedetailleerd nodig hebben van de dijk. Ze willen bij wijze van spreken ieder stukje zo exact mogelijk in kaart brengen, terwijl dit op basis van de globale data uit satellietbeelden (nog) niet kan. De uitdaging is dus of we met satellietbeelden informatie kunnen toevoegen waardoor een beheerder bijvoorbeeld beter kan inspecteren of gerichter risico’s in kaart kan brengen."

Wie gaan hier uiteindelijk profijt van hebben?

"Waterkeringbeheerders, crisisdiensten en uiteindelijk iedere Nederlander. In dit project wordt vanuit verschillende hoeken en perspectieven naar een kering gekeken. De satellietbeelden geven uiteraard geen uitsluitsel, maar wel een deel van de puzzel om snel en efficiënt overzicht en inzicht te krijgen in de staat van de waterkering."

Hoe gaat het project nu verder?

producten en services440"Op dit moment zijn we op zoek naar eindgebruikers (onder andere waterschappen) om de toegevoegde waarde van satellietbeelden te testen in de praktijk. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij mij (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Bas Kolen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). We doen samen met Rijkswaterstaat een case waarin we de toegevoegde waarde van satellietbeelden onderzoeken voor inspectie en monitoring.

In de toekomst zullen er verschillende informatiebronnen en algoritmes worden toegevoegd om stukjes informatie te geven over de staat van onze waterkeringen. De combinatie van deze stukjes geeft een steeds completer beeld van de waterkering. Een toekomstbeeld is dat deze informatie realtime ingezet kan worden om de fragility curves die de dijksterkte binnen Continu Inzicht beschrijven telkens te verbeteren. We verwachten niet dat satellietdata of data ingewonnen met drones alle antwoorden gaat geven, maar door te combineren met bestaande data weten we steeds meer."


Zeewering West-Kapelle

Met de use case Logistieke simulatie toolbox integreren we ons inzicht in het watersysteem met kennis over de logistiek. Deze economische component maakt het extra interessant

Mark van Koningsveld, TU Delft

Programmalijn Water en Logistiek