Op 23 mei wordt vanuit het INTERSECT project de 2023 editie van de jaarlijkse INTERSCT Conference on cyber security of Internet-of-Things georganiseerd.

  • Locatie: The Hague Conference Center New Babylon in Den Haag.
  • Doelgroep: deelnemers uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en andere maatschappelijke actoren.
  • Kosten: geen
  • Meer informatie en inschrijven: https://intersct.nl/event/intersct23/

Op het programma

Met het Internet-of-Things (IoT) sluiten we de cyber- en de fysieke wereld naadloos op elkaar aan, waardoor het risicogebied wordt uitgebreid tot veiligheid, wat een bredere kijk op beveiliging vereist. Het IoT blijkt een van de zwakste plekken in onze infrastructuur te zijn. Met miljoenen en binnenkort mogelijk miljarden apparaten nemen de veiligheidsrisico's in hoog tempo toe. Onze economische en maatschappelijke krachten creëren een perfecte storm, een alomtegenwoordige infrastructuur van miljarden IoT-apparaten die aan de ene kant ons leven en onze economie zal overzien, en aan de andere kant volledig onbeheersbaar zal zijn vanuit het oogpunt van veiligheid. Om het risico nog groter te maken, worden IoT-systemen vaak ontworpen en ontwikkeld op plaatsen waar we geen controle over hebben, en tenzij we in feite onze digitale soevereiniteit willen opgeven door alleen op buitenlandse oplossingen te vertrouwen voor onze nationale cyberveiligheid, moeten we een manier vinden om ze te beveiligen, ongeacht hun herkomst en ingebouwde kwaadwillige bedoelingen.

We kunnen niet beveiligen wat we niet kunnen beheren, we moeten het beveiligings- paradigma heroverwegen, een deel van het beveiligingsbeheer delegeren aan het systeem dat zich autonoom moet aanpassen aan de veranderende omgeving, terwijl het onder ons toezicht blijft, en al onze beveiligingstechnologieën dienovereenkomstig heroverwegen. We moeten in staat zijn om IoT-systemen op een fundamenteel andere manier te ontwerpen, te ontwikkelen en te vervaardigen, zodat het systeem als geheel robuust, veerkrachtig en betrouwbaar wordt, zelfs in de aanwezigheid van individuele IoT-apparaten ie onveilig of zelfs gecompromitteerd zijn in een zero-trust-omgeving, en we moeten het juiste ecosysteem creëren om ze op grote schaal in de industrie te kunnen invoeren. We moeten in staat zijn nieuwe soorten IoT-apparaten te ontwerpen, te ontwikkelen en te vervaardigen met het oog op "security-by-design", "security-by-default", robuustheid en veerkracht; terwijl alle veiligheidseisen voortdurend in acht moeten worden genomen, moeten deze apparaten proactief hun beveiliging beheren, actief reageren op aanvallen, herstellen van aanvallen, zichzelf hervatten en herstellen naar een vooraf bepaald werkingsniveau na een aanval, enz..

Gedurende de 2023 INTERSCT. Conference on cyber security of Internet-of-Things zullen veel van deze kwesties worden behandeld door een indrukwekkende groep van gezaghebbende sprekers, panelleden en moderatoren, waaronder:

  • prof. Ross Anderson (University of Cambridge, UK)
  • dr. Julie Haney (NIST, US)
  • prof. Bart Jacobs (Radboud Universiteit)
  • Nelly Ghaoui (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)
  • Petra Oldengarm (Cyberveilig Nederland)
  • prof. Eleni Kosta (Tilburg Universiteit)
  • prof. Michel van Eeten (Technische Universiteit Delft)
  • prof. Sandro Etalle (Technische Universiteit Eindhoven)
Sluis

Door nieuwe technologische ontwikkelingen is het zeker dat we op een andere manier gaan varen. Maar hoe dat er precies uitziet, en welke gevolgen dat heeft voor onze infrastructuur, daar is nog geen eenduidig beeld over. Om hier een gezamenlijke aanpak voor te ontwikkelen, moeten we heel nauw samenwerken als watersector. Dat doen we binnen DigiShape.

Tom van der Schelde (RWS), programmalijn trekker Water en Logistiek

Programmalijn Water en Logistiek