Op dinsdag 24 september organiseren we een DigiShape-dag in Delft met het motto “Nederland is de best gemonitorde delta van de wereld.” Tijdens deze bijeenkomst zullen we use cases ontwikkelen die bijdragen aan een breed toegankelijk datalake, gevuld met bestaande en nieuwe monitoringsgegevens. Daarnaast zullen we enkele gebruiksvoorbeelden presenteren.

De use cases richten zich op het effectief monitoren van gebieden waar soms al veel data beschikbaar is. We zullen onderzoeken hoe we met kostenefficiënte methoden, zoals LandSeaLot, de lacunes kunnen opvullen die nog bestaan in de complexe, vaak duurdere monitoring zoals Delta Enigma. Alle data, zowel oud als nieuw, wordt ontsloten in een datalake, zodat complexe modellen en digital twins hiermee beter gevoed kunnen worden.

Om deze belangrijke ontwikkeling te ondersteunen, willen we een proof of concept ontwikkelen met financiering vanuit bijvoorbeeld TKI Deltatechnologie. Vervolgens kan deze verder worden ontwikkeld binnen grotere programma's.

Praktische info

  • Dinsdag 24 september, van 9.30 tot 14 inclusief lunch
  • Locatie: Deltares Delft, grote zaal naast de kantine
  • Voor wie: waterbeheerders, onderzoeksinstellingen en ingenieursbureau’s
  • Inschrijven via deze link

Programma

9:00 Inloop met koffie
9:30 Opening
9:45 Introductie van Delta Enigma 
11:00 Introductie van LandSeaLot en de mogelijkheden van kosten efficiente sensoren “low-cost sensors”
11.30 Werksessie: ontwikkelen aanzet tot de use cases + definieren acties voor follow-up
12:30 Wrap-up en afspraken over vervolg
13:00 Lunch met toelichting op TKI DT regeling
14:00 Einde

Meer informatie

Delta ENIGMA is een grote wetenschappelijke onderzoeksinfrastructuur die de komende 10 jaar in het Nederlandse delta gebied wordt opgezet door het DANUBIUS-NL consortium. Het project heeft als doel biogeomorfologisch onderzoek naar een hoger niveau te tillen door een unieke infrastructuur te bieden om te begrijpen hoe organismen, stromingen, golven, wind en sediment samen het delta-landschap vormen, inclusief tijdens extreme gebeurtenissen.

LandSeaLot is een meer kostenefficiente monitonringsmethode, die bestaande observatie-inspanningen integreert, opschaalt en verbetert. De monitoring wordt uitgevoerd met behulp van satellieten, ter plaatse en door burgerwetenschappers. Dit gebeurt samen met numerieke simulaties, om het gebied waar land- en zeehabitats samenkomen beter te bestuderen: de land-zee interface.

2019 mei 23 hr reservefoto nkwk nieuwsbericht 736x190 acf cropped

Met de use case Droogte willen we de informatievoorziening over droogte verbeteren. Door data met elkaar te combineren, maar ook door nieuwe methoden van sensoring en data science toe te passen, willen we iedere belanghebbende op elk moment kunnen voorzien van het juiste handelingsperspectief.

Dimmie Hendriks, Deltares

Programmalijn Droogte