Project

Algoritmische bepaling van waterstanden met remote sensing

Status: In uitvoering
Hoogwatersituatie Maas obv LiDAR in juli 2021
Hoogwatersituatie Maas obv LiDAR in juli 2021

Waterpeil in de kleinere watergangen in beeld

Dit is een initiatief van TU Delft in samenwerking met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland, Nelen & Schuurmans, Wetterskip Fryslân en Waterschap Aa en Maas.

Aanleiding

Nederland heeft zo’n 225.000 kilometer aan watergangen, variërend van rivieren en kanalen tot aan poldersloten, greppels en grachten. In de kleinere watergangen wordt de waterstand vanwege kostenefficiëntie vaak niet bemeten, terwijl dit wel belangrijk is om het waterpeil te monitoren.

Projectbeschrijving

Het DigiShape seedmoney 2023 project ‘Algoritmische bepaling van waterstanden met remote sensing’ heeft als doel om met behulp van algoritmes waterstanden af te leiden uit LiDAR datasets en tevens de toegankelijkheid van LiDAR data te verbeteren. LiDAR data wordt al ingewonnen voor diverse doeleinden, maar nog weinig gebruikt om waterstanden af te leiden. Dit komt enerzijds door de complexe datastructuur.

Resultaat: toolbox Heron

Binnen dit project is de toolbox, genaamd Heron, ontwikkeld om gebruiksvriendelijk LiDAR data te verwerken en filteren tot laagdrempelige informatie van waterstanden op een kaart en/of als een veelgebruikt GIS-bestand (geotif). De toolbox is getoetst op datasets van enkele organisaties en heeft geleid tot bruikbare resultaten. Op basis van deze succesvolle uitkomsten hopen we het gebruik van (beschikbare) LiDAR data aan te moedigen, wat zal leiden tot een beter inzicht in de toestand van het watersysteem. De toolbox is generiek opgezet en niet enkel bruikbaar voor analyses op watergangen. In een vervolgonderzoek is het interessant of deze ook toepasbaar is om bodemdaling te signaleren.