Op 1 oktober begint David van den Burg als nieuwe programmamanager van DigiShape. Met een achtergrond in water- en bodemvraagstukken en het verbinden van verschillende stakeholders, staat hij te trappelen om het stokje van Chris Karman over te nemen. In dit interview deelt hij zijn visie, doelen en ambities voor de komende jaren.
David, wat is jouw achtergrond?
“Ik ben 56 jaar, getrouwd, heb twee dochters en een zoon en ik woon in Den Haag. Ik heb een achtergrond als bodemkundige (geomorfoloog) en ben in 2003 mijn eigen bedrijf begonnen: Ambient. Omdat ik persoonlijk erg graag aan de inhoud werk, heb ik mijn lijnmanagement taken overgedragen, maar ik ben nog wel betrokken bij wat er in het bedrijf gebeurt. We werken nu met 25 mensen aan opdrachten vanuit de publieke sector, met name op het gebied van water en bodem, de fysieke leefomgeving en dossiers als stikstof en klimaatadaptatie. Verder heb ik op persoonlijke titel een aantal voorzittersfuncties bij onder andere de stuurgroep kennisprogramma PFAS, de landelijke werkgroep grondwater en Stichting bodembeheer Nederland. Daar past de functie van programmamanager bij DigiShape erg goed bij.”
Hoe is jouw passie voor water en bodem ontstaan?
“Dat is begonnen bij De Worm, een klein riviertje in Limburg waar ik als kind vlakbij woonde. Toen ik 10 was, werd die hele rivier rechtgetrokken, waardoor het een betonnen bak werd. Dat vond ik vreselijk, want ik ging daar graag vissen en salamanders vangen. Ik dacht: dit moet toch anders kunnen? Zo is mijn passie voor de fysieke leefomgeving ontstaan.”
Wat spreekt jou aan in DigiShape?
“Ik was afgelopen week bij mijn eerste DigiShape dag: ‘Nederland is de best gemonitorde delta van de wereld.’ Ik vond het geweldig om al die bevlogen deskundigen met de inhoud bezig te zien en was ook onder de indruk van de aanwezige vakkennis. Ik realiseerde me dat bij DigiShape partijen elkaar vinden, die elkaar anders niet snel zouden tegenkomen. Dat brengt het algemene kennisniveau in de watersector omhoog. Ook de data component spreekt mij aan. Er liggen enorme opgaven voor ons, die we met de op dit moment beschikbare tijd, geld en mensen niet voor elkaar gaan krijgen. Het intelligent gebruiken van data is cruciaal om goed onderbouwde beslissingen te nemen over wat nu echt noodzakelijk is en wat eventueel kan worden uitgesteld. DigiShape heeft hierin een belangrijke rol, zowel bij het ontwikkelen van innovaties als bij het bij elkaar brengen, ontsluiten en verrijken van data.”
Wat zijn je ambities met DigiShape?
“Laten we vooropstellen dat ik net kom kijken en dat Chris Karman DigiShape de afgelopen zes jaar geweldig heeft neergezet. Het is aan mij om dat voort te zetten en verder uit te bouwen. Het netwerken is de alfa en de omega van DigiShape, dat moeten we vooral blijven doen. Daarnaast zie ik dat er veel winst te behalen valt door samen meer projecten uit te voeren en zo de innovatiekracht van Nederland verder te versterken. Met name de private partijen zijn gebaat bij het uitvoeren van concrete projecten. Dat is een belangrijke manier om kennis en innovatie te genereren, los van het delen van kennis alleen. Daarom wil ik de komende jaren echt inzetten op het opbouwen van een sterke projectenportefeuille.”
Wat is ervoor nodig om de DigiShape projectenportefeuille uit te breiden?
“Het korte antwoord is: geld. Binnen drie jaar wil ik 20 miljoen euro aan projecten realiseren. Dat is ambitieus, maar concrete doelen zijn essentieel om vooruitgang te boeken. Voor financiering kijken we vaak naar overheden, waar kennisgelden beschikbaar zijn. Ik wil overheden dan ook dichterbij halen en actiever betrekken in de Triple Helix, samen met bedrijven en kennisinstellingen. Ze kunnen niet alleen als financiers optreden, maar ook als launching customers voor innovatieve oplossingen. DigiShape kan als platform dienen voor kennisdeling en het opzetten van projecten die nieuwe technologieën ontwikkelen en testen. Zo versterken we de innovatiekracht van Nederland en tonen we aan dat investeringen in DigiShape-projecten bijdragen aan een toekomstbestendige watersector.”
Heb je een oproep voor de community?
“Ik wil iedereen oproepen om contact met me op te nemen. Of je nu een idee hebt of gewoon kennis wilt maken, laat het me weten. Uiteindelijk gaat het om ideeën en samenwerken aan innovatieve oplossingen. Ik zal zelf ook de ronde maken, maar schroom niet om mij te benaderen.”