Nieuws

Laat AI de watersector in stromen. Interview met Hanneke van der Klis van Deltares

DELFT - Portretten Medewerkers Deltares. - FOTO GUUS SCHOONEWILLE
DELFT - Portretten Medewerkers Deltares. - FOTO GUUS SCHOONEWILLE

Hanneke van der Klis, verantwoordelijk voor de ‘digital transformation’ bij Deltares, is één van de oprichters van DigiShape. Zij zit het DigiShape partnerberaad voor en gaat samen met Chris Karman en Arnold Lobbrecht het nieuwe toepassingsgebied Water en Klimaat binnen de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) trekken. In dit interview vertelt Hanneke over het belang van deze ontwikkeling voor de digitalisering van de watersector.

Hanneke, wat is jouw achtergrond?

“Na mijn studie Toegepaste Wiskunde heb ik promotieonderzoek gedaan in Delft. Daarna ben ik bij Delft Hydraulics gaan werken, een voorloper van Deltares. Inmiddels zit ik een flinke tijd in het management van Deltares en ben ik eindverantwoordelijk voor onze digitale transformatie. Dat houdt in dat we data science en kunstmatige intelligentie in het hart van de Deltares gereedschapskist willen krijgen, zodat we onder andere onze inhoudelijke wateropgaven beter en sneller kunnen oplossen. Daar ligt ook het lijntje naar DigiShape, waar ik van het begin af aanbij betrokken ben.”

Hoe heb jij DigiShape vanaf de start zien groeien?

“Als een echt succesverhaal. In 2019 zijn de partijen Van Oord, Rijkswaterstaat en Deltares van start gegaan met wat toen een ‘proeftuin vanuit de Topsector Water’ werd genoemd. We zochten elkaar op om digitale sleuteltechnologie actiever te koppelen aan waterbeheer en klimaat. Want hoewel de verbindingen tussen partijen in de watersector heel sterk zijn, is de vertaling van nieuwe digitale technologieën naar concrete toepassingen best lang een ondergeschoven kindje gebleven. De komst van DigiShape heeft dat veranderd. Met een netwerk van honderden professionals en achttien partners zijn we hét platform geworden dat invulling geeft aan de behoefte en noodzaak om de digitale transformatie goed op de wateragenda te krijgen.”

Wat is volgens jou de sleutel tot dit succes van DigiShape?

“Dat er bij de partners een intrinsieke motivatie is om mee te doen. DigiShape heeft geen zak met geld, waaruit we onze projecten kunnen financieren, en toch doet iedereen mee. We leggen als partners een beetje geld in om DigiShape draaiende te houden en dragen vooral zelf bij aan wat er in het platform gebeurt. We schrijven samen voorstellen, initiëren projecten en organiseren bijeenkomsten om elkaar te inspireren. Dat alle bestaande partners weer drie jaar verder willen en er nieuwe partners in de rij staan om aan te sluiten, laat zien dat we een dynamiek teweeg hebben gebracht die aanstekelijk werkt. Ik ben daar trots op en vind het een eer om het partnerberaad voor te zitten.”

Wat betekent de aansluiting van DigiShape bij de Nederlandse AI coalitie (NL AIC)?

“De Nederlandse AI coalitie brengt honderden bedrijven, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen bij elkaar, die samen de toepassing van kunstmatige intelligentie willen bevorderen. Dat doen ze aan de hand van verschillende domeinen, bijvoorbeeld Gezondheid en Zorg of Energie en Duurzaamheid. Ik heb samen met Chris Karman, Arnold Lobbrecht en een groep geïnteresseerden gewerkt aan een pleidooi om Water en Klimaat toe te voegen aan de NL AIC. We gaan vanuit DigiShape nu een initiatief leiden, dat de verbinding tussen de AI-wereld en de waterwereld moet vergroten. Samen met Arnold en Chris zal ik hier een actieve rol in hebben, maar ik ben uiteraard ook benieuwd wie zich verder nog aansluit. We doen nu eerst een paar stappen terug om samen met de DigiShape community te bepalen hoe we Water en Klimaat in de NL AIC willen gaan inrichten.”

Waarom is deze verbinding met NL AIC zo belangrijk voor de digitalisering van de watersector?

“Hoewel er in de watersector best wat mensen zijn, die verstand hebben van AI, zijn we in de eerste plaats waterspecialisten. Nu we bij de NL AIC zijn aangesloten, krijgen we meer toegang tot AI-specialisten, die geen waterbouw hebben gestudeerd, maar hun hele loopbaan al bezig zijn om AI algoritmen te ontwikkelen. Als we deze mensen verbinden met onze eigen AI-specialisten, ben ik benieuwd welke watervraagstukken nieuwe oplossingen gaan vinden. En daarnaast gebeurt er al heel veel binnen de NL AIC, waar we gebruik van kunnen maken. Zo zijn er focuslijnen voor data delen, research en innovatie, startups, mensgerichte AI en human capital, waar we ons voordeel mee kunnen doen. Ook laten we ons graag inspireren door toepassingen uit de andere domeinen en andersom.”

Welke AI-toepassingen uit andere domeinen vind jij zelf interessant?

“In de sector Landbouw en Voeding ontwikkelen ze toepassingen die op plantniveau kunnen bepalen welke voeding een plantje nodig heeft. Als ik door mijn oogharen kijk, zie ik een verbinding met de droogteproblematiek waar wij in de watersector mee worstelen. In de gezondheidszorg kunnen ze met beeldherkenning dingen in een lijf ontdekken, die anders alleen door een getraind oog van een arts worden opgemerkt. Ook in de watersector doen we veel met beeldherkenning, misschien kunnen we elkaar op dat vlak inspireren. Verder denk ik dat we met name in het operationeel waterbeheer grote voordelen kunnen halen uit AI. De enorme bak met data, die we op dat vlak hebben, moet toch optimaler te benutten zijn dan we nu doen. Hoe dit er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Ik kijk er ontzettend naar uit om te ontdekken wat er vanuit de NL AIC kan ontstaan.”

Wat maakt dit voor jou de leukste baan van de wereld?

“Mijn eigen vak van de moderne wiskunde komt hier samen met waar ik mijn hart aan heb verpand: de wereld van water en ondergrond. Vanuit de managementfunctie die ik heb, midden in de Nederlandse watersector, kan ik de twee helpen verbinden. We hebben het hier over technologie en kennis die zo snel zijn opgekomen, dat vooral jonge mensen ermee bezig zijn. Dat zijn mensen die meestal nog niet aan de management tafel zitten. Ik vind het prachtig om deze mensen en partijen bij elkaar te brengen, de digitaliseringsslag te leiden en mijn steentje bij te dragen zodat dat AI de watersector in kan stromen!”

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

15 januari 2025

‘Nederland is een paradijs voor data wetenschappers.’ Tenminste, als je het aan Juan Pablo Aguilar Lopéz van TU Delft vraagt. [...]

1 oktober 2024

Op 1 oktober begint David van den Burg als nieuwe programmamanager van DigiShape. Met een achtergrond in water- en bodemvraagstukken [...]

30 september 2024

Op dinsdag 24 september kwamen vertegenwoordigers uit de watersector (markt, overheid en kennisinstellingen) bijeen voor de DigiShape-dag in Delft. Onder [...]

25 september 2024

Op 2 juli organiseerde DigiShape een werksessie binnen de werkgroep Water en Klimaat van de Nederlandse AI Coalitie. Het doel: [...]